" Kaikki Lapsen parhaaksi"

Sunnuntai 14.10.2012 - Kaarina

Olin eilen Lahden Ensi- ja turvakotiyhdistyksen 60-vuotisjuhlassa konserttitalolla. Ensimmäinen ensikoti perustettiin Helsinkiin vuonna 1942 ja toiminta ja toimintamuodot ovat siitä laajentuneet ympäri Suomea. Lahti on ollut siis ensimmäisten joukossa.

Ensikoti-toiminta on edelleen erittäin ajankohtaista ja tarpeellista, sillä sen palveluille on runsaasti kysyntää. Ensikoti tukee ja auttaa monia lapsiperheitä alkuun antamalla yksilöllistä tukea kriittisessä elämänvaiheessa.  Syntyvän tai syntyneen lapsen paras paikka on useimmiten oma perhe, mutta olosuhteet voivat olla sellaiset että perhe ei yksin selviä tilanteesta. Syyt voivat olla hyvin moninaiset kuten puutteet arjen hallinnassa tai vauvan hoidossa, mahdollisesti myös mielenterveys – ja päihdeongelmat. Kuntoutuminen voi lähteä kuitenkin hienosti etenemään, kun saa siihen apua ja tukea.

Meillä Lahdessakin on huomattavasti kehitettävää kunnallisissa palveluissa, joilla voidaan tukea vauva- ja lapsiperheiden arkea.  Monet perheet joutuvat koville uuden perheen jäsenen synnyttyä. Jo  pelkkä väsymys perheessä voi  tahtomattaan johtaa ei -toivottuihin sanoihin ja tekoihin, mikä kiristää parisuhdetta.  Sen vuoksi olisi erittäin tärkeää, että voisimme tarjota lapsiperheille nykyistä enemmän perinteistä kotiapua . Nyt kotiapua annetaan hyvin rajatusti ja valikoiduille perheille. Tässä olisi konkreettinen kehittämiskohde ja ennaltaehkäisevä toimenpide.

Lisäksi moni kunta maksaa erillistä kuntalisää lapsiperheille, jotka hoitavat lapsensa kotona. Taloudellinen tuki mahdollistaisi myös Lahdessa monille perheille  sen, että toinen vanhemmista voisi jäädä kotiin. Meillä tulisi olla tarjolla lapsiperheille erilaisia vaihtoehtoja sen mukaan, miten perhe haluaa lasten hoidon järjestettävän. Toisille päiväkoti on hyvä ratkaisu ja toisille mahdollisesti perhepäivähoito tai yksityinen. Keskustalaiset kuntavaaliehdokkaat ovat tätä Lahti-lisää aiemmin voimakkaasti ajaneet eteenpäin, mutta tulleet siinä tyrmätyiksi.

Eilinen tilaisuus osoitti vahvasti kuinka tärkeää on, että mahdollistamme lapsille parhaan mahdollisen elämänalun. Ensi- ja turvakoti tekee sinä upeasti osansa, mutta myös kunnan järjestämät palvelut vaikuttavat siihen, miten perheet täällä voivat ja elävät.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vauvaperheet, lapsiperheiden kotiapu