Kaikki liikkeelle ja liikkumaan

Share |

Maanantai 27.3.2023 - K.Suhonen


Suomalaisten liikkuminen on vähentynyt surullisen paljon viime vuosina kaikissa ikäryhmissä. Lapsista ja nuorista (7- 15 v) liikkuu tutkimuksen (LIITU) mukaan riittävästi vain kolmasosa. Suosituksen mukaan pitäisi liikkua vähintään tunnin ajan reippaasti tai rasittavasti. Samaan aikaan myös liikapaino lisääntyy, mikä vaikuttaa terveyteen. Nyt tarvitaan kiireesti monipuolisia ja pitkäjänteisiä toimia liikunnan lisäämiseksi niin paikallisesti kuin kansallisesti. Liikunnalla on selkeästi ihmisten terveyttä ja hyvinvointia lisäävä vaikutus.

UKK- instituutin mukaan ihmisten paikallaolo aiheuttaa yli 1,5 miljardin euron kustannukset. Ihmisten liikkumattomuus lisää terveydenhuollon ja sosiaalitoimen menoja. On laskettu, että Päijät-Hämeessä tämä voisi olla jopa kymmeniä miljoonia euroja. Tällä hetkellä Päijät-Hämeessä 76 prosenttia liikkuu liian vähän.  On selvä kahtiajako siinä, että osa liikkuu säännöllisesti omaehtoisesti ja joillekin se on hyvin haastavaa. Usein nuorena elämäntavaksi otettu liikkuminen säilyy koko iän. Tällä hetkellä tarve on saada myös työikäiset liikkeelle, jotta työkyky pysyisi mahdollisimman hyvänä. Liike on lääke sekä henkisesti että fyysisesti.

Päijät-Hämeessä on tartuttu liikkumattomuuteen ”Liikkuva Päijät-Häme 2023” -ohjelmalla, joka keskittyy lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin. Tavoitteena on kohderyhmän fyysisen aktiivisuuden lisääminen ja maakunnan nostaminen edelläkävijäksi liikkumisen osalta. Se vaatii kohderyhmän tarpeiden tunnistamista ja palvelumuotoilua. Tällä hetkellä liikuntaa olisi hyvä lisätä vielä nykyistä enemmän kouluihin ja toiselle asteelle. Tavoitteeseen pääseminen vaatii mukaan työpaikkoja, järjestöjä, kuntia ja hyvinvointialueita.

Liikkumisen lisääminen vaatii taloudellisia resursseja ja ohjauskeinoja. Tämä investointi kannattaa ja siihen pitäisi myös päätöksenteossa kiinnittää huomioita nykyistä enemmän. Hyvinvoivat ihmiset käyttävät vähemmän sote-palveluja pystyvät olemaan pidempään työelämässä ja turvaamaan maatamme. Liikunnallinen elämäntapa suosii ympäristöystävällisiä tapoja liikkua paikasta toiseen ja vähentää liikennepäästöjä. Voidaan todeta, että liikunnan lisääminen voi olla parhaimmillaan myös ilmasteko!

Avainsanat: Liike on lääke, liikunta, liikkuminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini