Kiinteistövero

Share |

Tiistai 10.6.2014 - K.Suhonen


Valtuuston kokouksessa 9.6 tuli päättää ensi vuoden kunnallisverosta, kiinteistöverosta ja koiraverosta. Valtuustoryhmät olivat jo aiemmin sopineet käytännöstä, että asiasta päätetään  kesäkuun kokouksessa, jotta toimialan pääsevät suunnittelemaan ensi vuoden toimintaa. Valtuutetuille on myös erityisen hyvin kerrottu Lahden kaupungin taloustilanteesta ja sopeuttamistapeesta.

Keskustan valtuustoryhmä on ollut  neuvotteluissa valmis harkitsemaan kunnallisveron korotusta 0.25 % ja kiinteistöveron korotusta 15 %. Tiedostamme myös sen, että pelkillä veroilla ei tilannetta muutetaan, vaan tarvitaan konkreettisesti muitakin toimia kaupungin tilanteen korjaamiseksi.

Eilisessä valtuuston kokouksessa kiinteistöveroa esitettiin korotettavaksi 30%. Näin suurta korotusta ryhmämme ei kannattanut. Olimme valmiita äänestämään Kokoomuksen esityksen puolesta, jossa kiinteistöveroprosentti pysyy ennallaan.

Perusteluina päätökselle oli seuraavat huomiot. Vertailtaessa eri kuntien kiinteistöveroprosenttia Päijät-Hämeessä, niin pohjaesitys toteutuessaan olisi ollut maakunnan korkein. Korotus vaikuttaa kaikkiin talouksiin kerrostaloissa omakotitaloihin ja liikehuoneistoihin. Lahdessa on korkea työttömyys ja keskimääräistä alhaisempi tulotaso, mikä tulisi myös ottaa huomioon alueellisissa korotuksissa. On erittäin tärkeää, että turvaamme asumismahdollisuudet omakotitaloissa lapsiperheiden ja pienituloisten osalta. Monella lapsiperheelle on asuntolainaa asunnosta ja elämisen kustannukset ovat muutenkin siinä vaiheessa korkeimmillaan. nykyinen hallitus on muutenkin lisännyt asumisen kuluja, kuten energiaverot ja asuntolainojen vähnnysoikeuden vähentäminen.

Korotus vaikuttaa myös asukkaiden lisäksi yrittäjiin ja etenkin pienyrittäjiin. Tavoitteena tulisi kuitenkin olla, että entistä enemmän tuettaisiin pienyrittäjien  toimintamahdollisuuksia. Jos tavoitteena on heidän lisääminen, niin miksi teemme tälläisiä päätöksiä? Keskustan likehuoneistoja oon vapaana  ja osa sinnittelee tällä hetkellä toimeentulon kanssa, kun muutenkin ympäristö on muutoksessa (toriparkki).

Mielenkiintoista on nähdä, muuttuuko isojen puolueiden kannat syksyn aikana. Päätös tulee uudelleen ajankohtaiseksi loka- marraskuussa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini