Kuntaliitos

Share |

Maanantai 29.9.2014 - K.Suhonen


 Lyhennelmä Keskustaan ryhmäpuheenvuorosta Lahden valtuustossa:

Tänään kuusi kuntaa äänesti kuntaliitoksesta. Tätä on edeltänyt tiivis työskentely työryhmissä, kuntalaisten kuulemiset ja erilaiset keskustelufoorumit. Tunteet ovat olleet ajoittain hyvinkin pinnassa. Salpauskunta - sivuilla  olevat ansiokkaat selvitykset ja raportit ovat mahdollistaneet kuitenkin jokaiselle hyvää tietoa. Näistä raporteista Kiitos selvittäjille ja virkamiehille.

Luottamushenkilöt tarkastelevat äänestyspäätöstä tehdessään asiaa oman kunnan knnalta, joko puolesta tai vastaan - niin mekin täällä Lahdeessa. Olisi kuitenkin erittäin tärkeää miettiä, miten Lahden seutu menestyy ja millainen neuvotteluasema sillä on jatkossa valtakunnallisesti? Miten turvaamme alueellisen kilpailukyvyn ja positiivisen imagon ulospäin? Tulisi nähdä, että me vaikutamme siihen, miten menestymme ja miltä näytämme ulospäin. Tilanteessa pitäisi pystyä katsomaan asiaa koko maakunnan näkökulmasta ja pitkälle tulevaisuuteen. Kilpailemme valtakunnallisesti koko ajan siitä, mitkä alueet tulevat menestymään. 

Lahdella ei ole mitään syytä äänestää tässä kuntajakoselvityksessä vastaan. Lahti pärjää yksin, mutta menestyy paremmin, mikäli kuntien yhdistymisiä tapahtuu. Joka tapauksessa niin Lahdella kuin muillakin kunnilla on sopeuttamistarvetta ja - haastetta. Toimintamenoja on saatava vähennettyä.

Ilmapiiri on selkeästi positiivisempi kuntaliitokselle kuin neljä vuotta sitten. Silti kuuden kunnan myönteinen päätös olisi ollut yllätys. Ratkaisevaa onkin pystyä elämään myös päätöksen jälkeen yhdessä kuntien kanssa, jotka , jotka vastaavat ei. Muutoksessa mukana pysyminen vaatii edelleen yhteistyötä. 

Keskustan valtuustoryhmä kannatti kuuden kunnan kuntaliitosta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini